OUR BIBLE STUDY

4%

Pacific Press Publishing Association · Mountain View, California, U. S. A. · Jul 8, 1930

FromSigns of the Times, Vol. 57, No. 26.

Read the full edition

OUR BIBLE STUDY

1. What purpose did the Lord have in creating this earth?
ANSWER: “Thus saith the Lord that created the heavens; God Himself that formed the earth and made it; . . . He hath established it, He created it not in vain, He formed it to be inhabited.” Isaiah 45:18.
2. Whom did the Lord design should have dominion over the earth that He had created?
ANSWER: “Thou madest him [man] to have dominion over the works of Thy hands; Thou hast put all things under his feet.” Psalm 8:6. Study also Genesis 1:26; Psalm 115:16.
3. Although man was created thus to have dominion over the earth, what does the apostle say of his present condition?
ANSWER: “Thou hast put all things in subjection under his [man’s] feet. For in that He put all in subjection under him, He left nothing that is not put under him. But now we see not yet all things put under him.” Hebrews 2:8.
4. Is this lost dominion to be restored?
ANSWER: “And Thou, O Tower of the flock, the Stronghold of the daughter of Zion, unto Thee shall it come, even the first dominion.” Micah 4:8.
(Note: “The first dominion” given to man in the Garden of Eden was lost through sin; but how beautifully does this prophecy set forth the Christ who is the “Tower of the flock” and “the Stronghold of the daughter of Zion,” as the one who will restore this lost dominion! In Hebrews 2:9, following the verse already quoted, the apostle goes on to say, “We see Jesus, who was made a little lower than the angels for the suffering of death, crowned with glory and honor; that He by the grace of God should taste death for every man.”)
5. What beatific promise did the Saviour make?
ANSWER: “Blessed are the meek: for they shall inherit the earth.” Matthew 5:5.
6. When, according to the psalmist, will the meek receive the fulfillment of that promise?
ANSWER: “Wait on the Lord, and keep His way, and He shall exalt thee to inherit the land: when the wicked are cut off, thou shalt see it.” Psalm 37:34.
7. What promise was made to Abraham?
ANSWER: “The promise, that he should be the heir of the world, was not to Abraham, or to his seed, through the law, but through the righteousness of faith.” Romans 4:13.
8. Was that promise to Abraham fulfilled through his sojourn in the land of Canaan?
ANSWER: “He gave him none inheritance in it, no, not so much as to set his foot on: yet He promised that He would give it to him for a possession, and to his seed after him, when as yet he had no child.” Acts 7:5.
“By faith Abraham, when he was called to go out into a place which he should after receive for an inheritance, obeyed; and he went out, not knowing whither he went. By faith he sojourned in the Land of Promise, as in a strange country, dwelling in tabernacles with Isaac and Jacob, the heirs with him of the same promise: for he looked for a city which hath foundations, whose Builder and Maker is God.” Hebrews 11:8-10.
9. What happens to our present earth in the great day of the Lord?
ANSWER: “The day of the Lord will come as a thief in the night; in the which the heavens shall pass away with a great noise, and the elements shall melt with fervent heat, the earth also and the works that are therein shall be burned up.” 2 Peter 3:10. See also Isaiah 13:9; 24:1-6; Jeremiah 4:23-27.
10. What follows this dissolution of the earth?
ANSWER: “Nevertheless we, according to His promise, look for new heavens and a new earth, wherein dwelleth righteousness.” 2 Peter 3:13. See also Revelation 21:1-5.
11. To what promise did Peter refer?
ANSWER: “Behold, I create new heavens and a new earth: and the former shall not be remembered, nor come into mind.” Isaiah 65:17.
12. In what words does the prophet Daniel speak of the eternal kingdom of the redeemed of God?
ANSWER: “The kingdom and dominion, and the greatness of the kingdom under the whole heaven, shall be given to the people of the saints of the Most High, whose kingdom is an everlasting kingdom, and all dominions shall serve and obey Him.” Daniel 7:27.